Bränsleceller – Från laboratoriet till massproduktion

Område: Kristianstad med Åhus
Arena/Plats:
Kategori: Litteratur & föredrag

Bränsleceller är en teknik som används för att göra om vätgas till el, helt utan förbränning. Det enda utsläppet är helt ren vattenånga.

Det användningsområde som är mest uppmärksammat är elbilar, i och med att lagring av vätgas ger en betydligt längre räckvidd än batterier, och bilarna kan tankas på 3 minuter. Flera fordonstillverkare börjar nu massproducera och sälja dessa bilar och i Sverige finns snart tre tankstationer, och fler är i planeringsstadiet. En ny infrastruktur håller på att byggas ut, där traditionella gasföretag samsas med innovativa nykomlingar och industriföretag.

Produktion av vätgas sker genom att vatten delas upp till sina beståndsde-lar, väte och syre, med hjälp av el. Detta förflyttar makten över bränslen från oljeländerna till alla länder med tillgång till el.

Tillsammans med sjunkande priser på förnyelsebar energi gör det att fordonsbränsle kan bli en lokalproducerad vara.
Utöver personbilar har tekniken även demonstrerats i truckar och bussar, portabla applikationer, stationära anläggningar och mycket annat. De flesta av dessa är i en fas där laboratoriearbete övergår i massproduktion i och med att produkter lanseras kommersiellt. Användningsområdena för bränsleceller är i princip lika många som för batterier. Utveckling av bränslecellsteknik och utbyggnad av tankstationer är fokuserat till vissa regioner med mycket aktivitet. Dessa är traditionellt framförallt USA, Kanada, Japan och Sydkorea. Men Skandinavien nämns allt oftare på listan, där Norge och Danmark satsat under längre tid och Sverige börjar komma ikapp, bland annat med produktionsföretag som Sandvik och Powercell i spetsen.

Högskolans Hus 20, sal 425.

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 (0)70-558 29 80
E-post
ronnie.abrandt@telia.com
Arrangör
Tekniska Föreningen Kristianstad

Villkor

Prisinformation
Fri entré

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!