Heliga Trefaldighetskyrkan

Adress: Västra Storgatan 6, 291 32 Kristianstad Visa karta

Adress: Västra Storgatan 6, 291 32 Kristianstad

I den Heliga Trefaldighetskyrkan har besökare sedan årtionden tillbaka njutit av den storslagna arkitekturen och imponerande interiören.

Heliga Trefaldighetskyrkan omnämns ofta som Nordens skönaste renässanstempel.

Christian IV lät uppföra kyrkan från 1617 till 1628 i den nyligen grundade staden. Han måste ha haft stora planer för sin nya stad då han lät bygga en så stor och pampig kyrka.

Att kungen själv skulle ha ritat kyrkan är dock inte sant även om han satt sin prägel på dess utformning. Stilen är densamma som hos många av de andra byggnadsverk som tillkom under hans tid, i rött tegel med sandstensornament.

Långhuset utgörs av en stor hall med arton stjärnvalv som bärs upp av tolv vackra granitpelare Då de skulle resas fick man ta hjälp av båtbyggare från Köpenhamn.

Altare och predikstol i belgisk och italiensk marmor visar Kristus och de fyra evangelisterna. Den imponerande baldakinen över prediktstolen väger nära ett ton.

Barockorgeln från 1630 har fungerande orginalpipor och används vid såväl gudtjänster som konserter. Ekbänkarna är från kyrkans äldsta tid och utgör en del av kyrkans utsmyckning liksom de vackra malmkronorna. Den största av dem skänktes till kyrkan av Christian IV:s svärson Ebbe Ulfeldt.

De gravstenar som är resta mot ytter- och innerväggar i kyrkan har tidigare täckt gravar i kyrkans golv. De kan berätta om de människor som en gång bodde i staden.

Show more

Om denna aktivitet