Brunnen

Adress: Hallabodavägen 11, 290 37 Arkelstorp Visa karta

Adress: Hallabodavägen 11, 290 37 Arkelstorp

Brunnsorten Arkelstorp blev populärt på 1700-talet, men sin högsta blomstring nåddes på 1920-talet. Idag är brunnen en fest- och konferenslokal.

I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet utvecklades ett glatt societetsliv. Folk ur alla samhällsklasser sökte sig hit, de äldre för att söka bot för magåkommor, hjärtbesvär, giktsmärtor, njurproblem och andra krämpor, ungdomen för att roa sig. Den äldsta kända brunnsjournalen är från 1852 och då var över 200 personer inskrivna. Det järnhaltiga vattnet ansågs fullt i klass med andra brunnars och serverades varje morgon. Tillsammans med avslappnande tillvaro påverkade detta hälsan.

År 1906 brann pensionatet ner. Verksamheten försvann efterhand i slutet av 30-talet och andra världskriget bidrog också till det bristande intresset att dricka brunn.

1952 blev Brunnen bygdegård och är ett kulturarv som är viktigt för eftervärlden att bevara.

Idag används Brunnen till fester med dans, bröllop, föreningsfest eller firmafest. Lokalen rymmer upp till 130 personer och har ett väl fungerande kök. På ovanvåningen finns ett sammanträdesrum för ca 20 personer lämpligt för utbildning, konferenser eller möten.

Show more

Om denna aktivitet